1. Javíthatja a szív egészségét

Az olívaolaj a mediterrán étrend kulcsfontosságú összetevője, és rengeteg kutatást végeztek, amelyek igazolják előnyeit a szív egészségére. Ez magában foglalja azt a képességét, hogy csökkenti a vérnyomást  és javítja a  koleszterinszintet, amivel mindkettő hozzájárul a szívbetegségek kockázatának csökkenéséhez.

Több tanulmány átfogó áttekintése igazolta, hogy az olívaolaj az egyetlen egyszeresen telítetlen zsírforrás, amely  csökkenti a stroke és a szívbetegség kockázatát.

  1. Csökkentheti a gyulladást

Úgy gondolják, hogy a gyulladás az egyik legáltalánosabb kiváltó oka a legtöbb krónikus egészségügyi problémánk mögött, beleértve az Alzheimer-kórt és a 2-es típusú cukorbetegséget. Az antioxidánsok szerepét és gyulladáscsökkentő hatását vizsgáló kutatások, beleértve az olívaolajban található olajsavat is, felfedezték, hogy ezek előnyösek a gyulladás csökkentésében  és a gyulladás markereként ismert  C-reaktív protein (CRP) hatásának csökkentésében.

Az olívaolaj polifenolokban gazdag, amelyek közül az egyiket oleokantálnak nevezik. Úgy tűnik, hogy ennek a vegyületnek ugyanaz a farmakológiai hatása, mint az ibuprofének, és természetes gyulladáscsökkentőként hat. Érdekes módon ezt a hasznos tulajdonságot pozitív változásokkal hozták összefüggésbe a  rheumatoid arthritisben szenvedők esetében, mivel itt is jelentős a gyulladáscsökkentő hatás.

  1. Javíthatja a hangulatot, közérzetet

Az egészséges táplálkozás részeként, amely magában foglalja a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák és olajos hal bevitelét, az olívaolajról kimutatták, hogy szerepet játszik a depresszió kockázatának csökkentésében.

  1. Javíthatja az agyműködést

Egy  2015-ös tanulmány megállapította, hogy idősebb populációkban az olívaolajjal vagy diófélékkel kiegészített mediterrán étrend a kognitív funkciók javulásával jár, és  csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát.

  1. Védelmet nyújthat a krónikus betegségek ellen

Más  korai kutatások azt sugallták, hogy az olívaolaj és annak magas polifenoltartalma védő hatást fejthet ki a 2-es típusú cukorbetegség, és a rák bizonyos formái ellen. A végleges következtetések levonása előtt azonban további kutatásokra van szükség.

Mindenki számára biztonságos az olívaolaj?

A világ lakossága számára az olívaolajat a legtöbb ember jó választásnak tekintik az egészségmegőrzésben. Ennek ellenére ritka allergiás bejelentéseket jegyeztek fel, bár ezek jellemzően az olajfa pollenjére vonatkoznak, nem pedig a gyümölcs olajára. Mivel kalóriadús, az olívaolaj használatát mérsékelten kell használni, és az étrendben használt egyéb zsírok helyettesítésére érdemes választani.

Termékeink, amelyek olívaolajjal készülnek:

Pantastico! Fehér toast szeletek extra szűz olívaolajjal , Pantastico! Durum toast szeletek extra szűz olívaolajjal

#olívaolaj, #olíva, #egészséges étrend, #olívás kenyér