A toast kenyér egy praktikus és sokak által kedvelt kenyérfajta: tartós és nem kell bajlódni felszeletelésével. Európában pirítva ajánlják fogyasztását, akár erre alkalmas sütőben vagy serpenyőben elkészítve. Amerikában nagyobb méretű és általában szendvicsek alapja, mely nem igényel minden esetben pirítást. Nem is gondolnánk, hogy milyen régi időkbe nyúlik vissza felfedezése.

Régészeti kutatások szerint már 30,000 évvel ezelőtt is használták a lisztet. Lepényt készítettek belőle, ami tekinthető a kenyér ősének. Az ókori Görögországban a kenyeret rituális célokra is használták, felajánlották isteneiknek különböző szertartások keretein belül. A búza és az árpa voltak az első olyan növények, melyeket háziasítottak és a kutatások szerint a kenyérsütés képessége is közrejátszott abban, hogy az emberek letelepedjenek, felhagyjanak korábbi nomád életmódjukkal.

A ma is ismert kenyeret a kutatások szerint az ókori Egyiptomban fedezték fel. Ők figyelték meg azt, hogy a kenyérnek elkészített tészta a levegőn hagyva megemelkedik és a sütés által megőrzi alakját. A zárt kemencéket is itt alkalmazták először. A kenyeret olyan nagy becsben tartották, hogy sokszor a piramisokat építő munkásoknak is azzal fizettek. A kovászos, megkelt változatokat ezidőkben nagyobb becsben tartották lapos társaiknál. Egy problémájuk volt vele: levegőn hagyva gyorsan megkeményedett és már nem adott élvezetet fogyasztása. Rájöttek arra, hogy ha a kenyeret szeletekre vágják és megpirítják, akkor újra fogyasztható ételt kapnak.

A rómaiak is átvették a kenyér pirítás hagyományát. Maga a Toast szó is latin eredetű, a „Tostum” szóból származik, aminek jelentése éget vagy megéget. Eleinte a közvetlen tűz fölött pirították meg a szeleteket, később pedig eszközöket hoztak létre e célra, például drótvázakat vagy botokat használtak.

Az első kenyérpirító eszközre várni kellett még pár évet. Egészen pontosan 1893-ban találta ki a skót Alan MacMasters, de nem aratott nagy sikert. Gyakran megolvadt a vas huzalozása, ami tűzveszélyessé tette, valamint az áram használata sem volt még széles körben elterjedt.

Nem sokkal később 1905-ben két chicagoi feltaláló létrehozott egy biztonságosabb változatot, majd sorra jelentek meg újabb termékek a piacon. Ezek még csak a szelet egyik oldalát pirították meg, fordítani kellett benne a kenyeret. 1913-ban ezt a problémát is megoldották az automatikus toast forgató változat feltalálásával, majd megszületett a fél-automata kenyérpirító, ami egy idő után kikapcsolta a fűtőelemet. A mai időzített pop-up kenyérpirítót 1919-ben hozták létre.

Már csak a szeletelt kenyér hiányzott ahhoz, hogy könnyebbé tegye a reggeli elkészítését. Otto Frederick Rohwedder találta fel a világ első automatikus kenyérszeletelőjét. 1912-ben elkészítette prototípusát, de sajnos egy tűzvész következtében 1917-ben tervei és a gép is megsemmisült. Újra kellett kezdenie az egészet, ami nehezen ment, hiszen a pékek nem támogatták az előre szeletelt kenyér ötletét. Tartottak tőle, hogy még az eladás előtt tönkre megy és lejár a szavatossága, ami szerintük a vevők körében sem fog sikert aratni. Végül 1927-ben Rohwedder ismét megépítette gépét. Eleinte a romlandóság akadályát úgy próbálta leküzdeni, hogy szeletelés után kis szegekkel összetartotta volna a kenyeret. Ez végül nem jött össze, így átalakította gépet, úgy, hogy a kenyeret szeletelés után közvetlenül viaszpapírba csomagolja. Ennek a gépnek a használatával 1928 július 7-én megtörtént az első toast kenyér értékesítése a Chillicothe Baking Company által, melyet ezután hatalmas siker követett, az emberek imádták a „Kleen Maid Sliced Bread” márkájú előre felszeletelt kenyeret. Az első gép hat hónap alatt elhasználódott a folyamatos munka miatt. 1930-ban a Wonder Bread márkának köszönhető a toast kenyér elterjedése nemzetközileg, akik saját speciális eszközeikkel újítottak Rohwedder gépén. 1933-ra a pékségek már több szeletelt kenyeret adtak el, mint simát.

Az előre szeletelt kenyér elősegítette a pirítógép elterjedését, mert az emberek rájöttek arra, hogy milyen gyorsan készíthető el vele az étel. Mára már az amerikai otthonok 88%-ban megtalálható ez a háztartási kisgép.

Nálunk toast kenyerekből több változat és íz elérhető. Az amerikai toast kenyérre jellemző a nagyobb szelet és webáruházunkban két fajta kapható: fehér és vollkorn. Pantastico! termékcsaládunk kínálatában pedig 5 fajta közül választhatunk: fehér, 8 magvas, vollkorn, durum és vajas. A 400 grammos kiszerelések egyedülálló higiénikus dupla csomagolással rendelkeznek az érintésmentesség biztosítása érdekében. A hipermarketek és diszkontáruházak polcain ezeken felül több más toast kenyerünk is fellelhető.

 

Forrás: http://www.todayifoundout.com/index.php/2013/10/history-toast/