Szalonnába csomagolva, sajttal bevonva, ketchuppal meglocsolva vagy chilivel halmozva – bármilyen feltétről legyen szó, a hot dog már az egész világon megtalálható. Bár a legtöbben talán nem tudják, mi van benne, minden bizonnyal az Egyesült Államok nemzeti konyhájának áhított részeként ismerték meg. A hot dog „történelem” kedvelői azonban tudják, hogy ez a snack egyáltalán nem az Egyesült Államokban lett őshonos, mivel ennek az alapvető baseball-ételnek a gyökerei évszázadokkal azelőttre nyúlnak vissza, még mielőtt Kolumbusz útra kelt az Újvilágba.

Szóval ki találta fel a hot dogot?

Kezdjük a szerény kolbásszal. Eredete már ie. 700-ra vezethető vissza, amikor Homérosz Odüsszeájában jelent meg, de egyes történészek úgy vélik, hogy az első kolbászt csak az i.sz. 1. században hozták létre. A legenda szerint Néró császár szakácsa, Gaius kést szúrt egy sült disznóba, amelyet nem alaposan tisztítottak meg, és a puffadt, üres belek kiestek. Felkiáltott felfedezésén, és megpróbálta megtölteni az így kapott beleket őrölt hússal és fűszerekkel. A következő évszázadok során a kolbász bejárta Európát, és eljutott Németországba, amely a bécsi kolbászt már sajátjaként ismerte el. Ma Frankfurt és Bécs egyaránt igényt tart ennek a kortárs német alapanyagnak a megalkotására. De hogyan került a hot dog Németországból az USA-ba?

Sok német bevándorló érkezett az Újvilágba az 1800-as években, és hozták magukkal kulináris hagyományaikat. Úgy tartják, hogy az első hot dogot, az úgynevezett „tacskókolbászokat”, egy német bevándorló árulta egy élelmiszerkocsiból New Yorkban az 1860-as években – talán ezzel magyarázva, hogyan kapták a kutyanevüket.

1870 körül egy német bevándorló, Charles Feltman nyitotta meg az első hot dog standot Coney Islanden. Abban az évben több mint 3600 frankfurti kolbászt adott el speciális zsemlében. 1880-ban pedig egy St Louis-i kolbászárus, aki fehér kesztyűt adott vásárlóinak, hogy segítsen nekik megtartani a forró kolbászt, kifogyott a kesztyűből, és helyette fehér zsemlében kezdte kiadni a terméket.

1916-ban Nathan Handwerker – egy lengyel bevándorló és a Feltman alkalmazottja – saját hot dog-standot nyitott, ahol versenytársa árának feléért adta el termékeit, és Feltman végül kénytelen volt bezárni az üzletet. Az 1920-as évekre Nathan hot dogjait országszerte megismerték.

Ahogy a hot dog keletről nyugat felé haladt, széles körben elterjedt az amerikai kultúrában: a kerti grillezéseken és július negyedikei ünnepségeken is megjelent, 1939-ben pedig a Fehér Ház menüjére is bekerült. 1939-ben VI. György angol király Erzsébet királynő pedig, mikor az első királyi látogatást tette az USA-ban, Franklin D. Roosevelt és a first lady pikniket rendeztek. A rendezvényen Eleanor úgy döntött, hogy felszolgálja a hot dogot. Mivel még soha nem próbált ilyet, a királynő megkérdezte: „Hogy ezt enni?”.

A fejlődés és terjedés pedig egyre dinamikusabb lett, mivel a különböző ízesítések, kiflik, virslik, saláták, hot-dog kocsik a streetfoodok alapvető jellemzőivé váltak.

Társaságunk igen finom és tartós hot-dog kifliket gyárt, amelyek a legtöbb élelmiszerüzlet pékáru részlegén megtalálhatók. Reggeli, vacsora, vendégvárás, bármikor jól jön egy mindenki számára finom hot-dog! A Pantastico! termékcsalád itt is remekel:

Pantastico! Hot dog kifli 4 db , Pantastico! Francia hot dog, graham , Pantastico! Francia hot dog, fehér